|
||||||||||
"MIKROPLASTIK – w ciągu 7. dni zjadasz kartę kredytową." Kilka twardych i sprawdzonych faktów nt. szkodliwego plastiku w mikrocząsteczkach. (źródło Focus TV, WHO) Tygodniowo „zjadamy” jedną kartę kredytową, 5 gramów plastiku. Rocznie jest to około 250-300 gramów. Nie jest to składnik dla nas odżywczy ani nam potrzebny. Mikrocząsteczki różnych plastików trafiają do naszego krwioobiegu, nawet mózgu. Są wyjątkowo maleńkie i szkodliwe. Te najmniejsze cząsteczki (nano) mają wielkość tysięcznych części jednego milimetra, są niewidoczne gołym okiem i nie posiadają smaku, stąd są niemożliwym do eliminacji. Ich działanie jest rakotwórcze, powodują niepłodność… To działanie już udowodniono, udokumentowano w badaniach. Czego jeszcze o nich nie wiemy? Czy warto ryzykować spożywając je? Dostają się do naszych organizmów przede wszystkim: - z wodą, którą pijemy z plastikowych butelek, potocznie nazywanych „butelkami pet”. Nazwa pochodzi od nazwy surowca, z którego butelki powszechnie są robione (ropopochodny polietylen) - z opakowań plastikowych, styropianowych, sztucznych…, w których serwujemy, kupujemy, przechowujemy żywność - z wdychanym pyłem ścieranych, zużywanych milionami ton opon na drogach - z używanej na co dzień sztucznej odzieży (poliestry, polary…), która ma bezpośredni kontakt z naszą skórą. Chłoniemy ją powierzchnią około 2 metrów kwadratowych każdego dnia. - z żywności bezpośrednio, spożywanych ryb, soli morskiej… WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) jeszcze nie interweniuje, dlaczego? Z pewnością „lobby plastikowe” zna odpowiedź na to pytanie. Unia Europejska już wprowadziła tzw. „Dyrektywę plastikową”, która eliminuje lub ogranicza użycie szkodliwych dla ludzi i środowiska sztucznych produktów. Więcej na: https://biodegradowalni.pl/pl/strefa-informacji-aktualnosci/-plastikom-mowimy-stanowcze-nie-dyrektywa-unijna W Polsce te zmiany mają zacząć obowiązywać od lipca tego roku. Gastronomia jako branża przyczynia się w znacznym stopniu do tego celu jako ta prozdrowotna i odpowiedzialna część biznesu żywieniowego - „świadomie i odpowiedzialnie nas żywi”. Wielu gastronomów, restauracji, kawiarni, barów, hoteli, firm cateringowych już teraz zastępuje sztuczne opakowania jednorazowe tymi BIOdegradowalnymi. Bieżącym, coraz bardziej dostrzeganym i potrzebnym, zdrowym dla konsumentów i środowiska, rozwiązaniem są biodegradowalne, jednorazowe ekologiczne naczynia i opakowania. Z powodzeniem zastępują już sztuczne słomki, talerzyki, kubeczki, sztućce, kubeczki, serwetki, reklamówki,… widzimy i użytkujemy je coraz częściej na co dzień. Jako konsumenci doceniamy. BIODEGRADOWALNI.pl |
||||||||||
Jeśli nie życzysz sobie otrzymywać biuletynu kliknij tutaj
2020 © BIODEGRADOWALNI.pl - wszelkie prawa zastrzeżone - |
||