BIOPLASTIK - Ekologiczne produkty w gastronomii, cateringu, hotelarstwie.

Stało się. Mamy coraz bardziej świadomych konsumentów, którzy nie tylko chcą się zdrowo odżywiać, ale również dbają o dobro planety. Firmy gastronomiczne muszą zwracać uwagę nie tylko na to, co podają klientom na przysłowiowym talerzu, ale również, z czego ten "talerz" jest zrobiony. Dlatego bardzo aktualnym wyzwaniem dla wielu przedsiębiorców z branży HoReCa jest zamiana plastikowych pojemników, opakowań, naczyń i sztućców na bardziej ekologiczną alternatywę. Z pomocą, jak zwykle, przychodzi technologia i podaje nam na tacy - bioplastik.

Co to jest bioplastik? Jakie inne znamy możliwości...

Bioplastik to naturalne tworzywo, które ulega biodegradacji. Oznacza to, że może zostać przetworzone przez mikroorganizmy (takie jak bakterie  i grzyby) w składniki organiczne.

Najpopularniejsze biotworzywa to te oznaczone symbolem PLA (lub CPLA - żaroodporny odpowiednik PLA). Są one produkowane między innymi z kukurydzy. W tym miejscu warto wspomnieć także o kolejnych, coraz bardziej popularnych i alternatywnych dla plastiku materiałach. Na przykład: ekologiczne naczynia z otrębów pszennych, bio naczynia z trzciny cukrowej szybko degradujące się w środowisku naturalnym i sztucznym. Dodatkowym plusem dla osób żyjących w duchu zero waste jest fakt, że zarówno otręby jak i pulpa trzcinowa są odpadami (produkcja mąki oraz cukru). Oprócz wspomnianych powyżej, dostępne są bioplastiki oznaczone jako PHA i PHB, czy też tworzywa ze skrobi roślinnej (MATAER-bi). Naturalne tworzywo PHA produkowane jest przez mikroorganizmy, powstaje w procesie fermentacji cukrów lub tłuszczów. Tworzywo PHB jest natomiast wytwarzane przez komórki bakteryjne - cyjanobakterie (sinice). Są one zdolne do produkcji PHB z dwutlenku węgla za pomocą energii ze światła słonecznego.

Czy biotworzywa są bardziej ekologiczne, niż "zwykły" plastik?

Jest kilka argumentów, które przemawiają za tym, że biotworzywa są bardziej przyjazne środowisku.

Przede wszystkim, jak wspomniano wyżej, bioplastik ulega biodegradacji. Produkty jego rozkładu nie zalegają w środowisku i nie są toksyczne. Idealnie, jeśli mamy do czynienia z tworzywem kompostowalnym, oznaczonym odpowiednim certyfikatem:

Ponadto, w odróżnieniu od polimerów syntetycznych (wytwarzanych głównie na bazie ropy naftowej), biotworzywa wytwarza się z surowców odnawialnych - roślin. Podczas ich wzrostu, co jest dodatkowym plusem, produkowany jest tlen a pochłaniany CO2, którego mamy obecnie nadmiar.

Jakie są inne zalety bioplastiku?

Patrząc z perspektywy branży gastronomicznej, bioplastik ma jeszcze jeden ogromny atut. W przeciwieństwie do niektórych opakowań z polimerów syntetycznych, jest nieszkodliwy dla zdrowia.

W tym miejscu warto przyjrzeć się bliżej tworzywu oznaczonemu jako 06  lub PS (Polistyren), potocznie nazywanemu styropianem. Jest on często stosowany w opakowaniach "na wynos", kubkach na gorące napoje czy tackach na mięso lub nabiał. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że polistyren jest niebezpieczny dla zdrowia. Zawiera BPA, a w połączeniu z kwasami lub tłuszczami powoduje wydzielanie toksyn. Co więcej, wskutek wysokiej temperatury wytwarza rakotwórcze substancje, takie jak styren i benzen.

Dla porównania zobaczmy, jak pod tym względem prezentuje się  biotworzywo PLA. Przede wszystkim nie zawiera ono BPA. Ponadto, jest uznawane za bezpieczne nawet do przechowywania gorącego pożywienia i napojów.

Trzeba więc przyznać, że w tym porównaniu PLA wypada znacznie korzystniej dla zdrowia naszych klientów, niż popularny styropian.

Czy biotworzywa mają słabe strony?

Żeby być uczciwym, trzeba wspomnieć o tym, że jest jeden ?słaby punkt? bioplastiku, a raczej systemu jego odzyskiwania i przetwarzania. Aby został on poddany kompostowaniu, powinien trafić do odpadów BIO. Niestety, w większości przypadków tak się nie dzieje. Zgodnie z wytycznymi większości gmin w Polsce niezależnie od tego, z jakim rodzajem plastiku mamy do czynienia, powinno się go wyrzucić do żółtego pojemnika na tworzywa sztuczne lub czarnego pojemnika odpadów zmieszanych (a przecież właściwym miejscem bioplastików są pojemniki BIO). W konsekwencji tych niedomówień, braku uregulować oraz właściwej infrastruktury przemysłowej, najważniejsza właściwość bioplastiku, czyli jego kompostowalność, jest w Polsce marnowana. Pociesza jednak fakt, że powstają nowoczesne kompostowalnie z automatycznymi separatorami odpadów i naturalne tworzywa, jak np. PLA, znajdą w nich swoje właściwe miejsce. Wygląda więc na to, że rynek gospodarowania odpadami nie jest jeszcze w pełni gotowy na innowacyjne materiały. Środowisko naturalne, przedsiębiorcy i konsumenci powiedzieli "A", wyrazili swoją gotowość. Ci ostatni na co dzień zarządzają swoimi odpadami. Teraz czas na samorządy i przedsiębiorstwa odbierające odpady aby powiedziały "B".

Podsumowanie

Problem nadmiaru plastiku, który zalega na wysypiskach, w lasach i oceanach przez setki lat, jest przedmiotem debaty publicznej od dłuższego już czasu. Coraz większa część społeczeństwa oczekuje od rządzących oraz przedsiębiorców wzięcia większej odpowiedzialności za stan środowiska. Zmiana plastikowych naczyń i sztućców na bardziej ekologiczne jest dla przedsiębiorców szansą na uzyskanie przewagi konkurencyjnej w oczach Klientów. Obowiązująca już "dyrektywa plastikowa" klasyfikuje niektóre bioplastiki (np. PLA) jako sztuczne polimery. Niezależnie od stanu regulacji prawnych, naturalny bioplastik jest bezpiecznym zamiennikiem sztucznych produktów, bezpiecznym dla zdrowia konsumentów oraz naturalnego środowiska.

Plastik czy Bioplastik? - Twój wybór. Konsekwencje wspólne, nasze i środowiskowe.