BIOTWORZYWA NATURALNE

Naturalny „bioplastik”, naturalny biopolimer poliagtyd (kwas polimlekowy, PLA, CPLA) powstaje np. ze skrobi kukurydzianej, pszennej, fermentowanych przy użyciu kwasu mlekowego. Jest wolny od sztucznych składników jak bpa, bisfenol, parabenów i innych pochodnych ropy naftowej, jest bezpieczny dla naszego zdrowia, w pełni biodegradowalny. Zużyty poddaje się kompostowaniu przemysłowemu lub recyklingowi dzięki czemu rozpada się całkowicie  na wodę i dwutlenek węgla. PLA jest polecane do zimnych (około -20 +40), CPLA natomiast do napojów i dań gorących. Doskonałe połączenie PLA i naturalnych dodatków typu kreda czy węgiel drzewny, gwarantuje, że gorąca i pyszna kawa, którą pijesz nie roztopi kubka z CPLA. Materiały są recyklingowane i ulegają biodegradacji w warunkach przemysłowych. Są jak plastik doskonale przeźroczyste, trwałe, lekkie i sztywne, ale znacznie szybciej się degradują, nawet w ciągu kilku tygodni/miesięcy a nie setek lat. Produkty z bioPLA i bioCPLA są tłuszczo odporne, można serwować w nich alkohol, są neutralne dla smaku potraw i napojów. Wow! Idealne do napojów zimnych oraz ciepłych, wyprodukowane zgodnie z praktyką produkcyjną i higieniczną, spełniają wymagania wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Najlepiej przechowywać je w suchym pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej z dala od wilgoci.