OTRĘBY PSZENNE

Otręby pszenne. Co to jest?

Odpowiedź na to pytanie nie jest wcale tak oczywista jak mogłoby się wydawać. Zatem czym są otręby pszenne? Znane od dziesięcioleci, a może nawet i jeszcze dłużej otręby, dawniej traktowano jako odpad w procesie przemiału zbóż. Łatwo dostępne, stanowiły doskonały wypełniacz. Dziś odkryte na nowo i to w zupełnie innej roli niż mogliby o tym pomyśleć nasi dziadkowie.

Otręby pszenne. Właściwości i rola w codziennej diecie.

Czas przyjrzeć się otrębom od zupełnie innej strony. Otręby pszenne (właściwości) i sposób produkcji. Jak wcześniej wspomnieliśmy, otręby powstają z przemiału zbóż, a pisząc dokładniej, to warstwa zewnętrzna, czyli osłona ziaren. Ze względu na łatwą dostępność, zupełnie nowe możliwości oraz konieczność nowatorskich rozwiązań, świat docenił ich właściwości i znów się o nie upomniał. I słusznie. Dziś spoczywa na nas szczególny obowiązek troski o eksploatowaną do granic planetę, stąd istotne jest wdrażanie nowych produktów użytkowych bezpiecznych dla środowiska naturalnego. A te mamy na wyciągnięcie ręki. Zdrowe, w pełni ekologiczne i tanie. Jedna tona naturalnych otrąb pszennych pozwala wyprodukować aż 10 tysięcy naturalnych talerzy i misek.

Sprawdź miski z otrębów pszennych!

Otręby pszenne. Skład i przeznaczenie.

Otręby pszenne zawierają ogromne pokłady błonnika pokarmowego, który pomaga oczyścić przewód pokarmowy z nieczystości. Ale to nie wszystko. Dzięki swoim cechom, otręby doskonale służą osobom z nadwagą lub tym wszystkim, którzy cenią szczupłą i zdrową sylwetkę. Ponadto otręby posiadają dużo minerałów: żelazo, potas, jod, miedź, cynk oraz są źródłem witamin A i E. Jeszcze raz warto podkreślić, że dodanie do diety tego niedrogiego i szeroko dostępnego wypełniacza, dostarczy organizmowi samych dobrych składników, a tym samym wielu powodów do radości.

Nie tylko dieta. Otręby pszenne składnikiem ekologicznych naczyń.

W kwestii właściwości zdrowotnych tego nieocenionego dodatku, można stworzyć niejedną obszerną publikację, podobnie udałoby się stworzyć przynajmniej kilkadziesiąt przepisów na pyszne dania z wykorzystaniem otrąb. Co jednak ważne, otręby pszenne doskonale nadają się do produkcji wszelkiego rodzaju naczyń co raz częściej używanych jako zamienniki dla plastikowych produktów. Wyjątkowo popularne stają się przede wszystkim w branży gastronomicznej, gdzie bio talerze czy bio miski stają się podstawowym elementem każdego zamówienia z dowozem czy też spotkania biznesowego lub rodzinnego. Tak. Pożegnajmy wszechobecne i bardzo szkodliwe tworzywa sztuczne i doceńmy to, co oferuje natura. Z pewnością wyjdzie to wszystkim na zdrowie, a przy okazji jest lekko, nowocześnie i ekologicznie. Tworzywa sztuczne rozkładają się ponad pięćset lat, a naczynia z otrąb ulegają całkowitemu rozkładowi w ciągu trzydziestu dni. Używajmy naczyń z otrębów pszennych. Świat zauważy różnicę!