TRZCINA CUKROWA

TRZCINA CUKROWA (sugarcane pulpe) a dokładnie wytłoki z trzciny (bagasse) to pozostałość z naturalnych, jednorocznych roślin tego gatunku, uprawianych na potrzeby produkcji cukru trzcinowego. Jest to szybkorosnąca trawa, bardzo szybko odnawialny zasób. Po jego pozyskaniu plantacja produkcji trzciny jest z łatwością uzupełniana bez szkody dla środowiska naturalnego. Rośliny rosną w tempie porównywalnym lub szybszym do tempa ich konsumpcji. Pozyskiwana do produkcji bionaczyń pulpa trzcinowa, to odpad przy produkcji sacharozy. Jest w pełni biodegradowalny i kompostowalny (około 90dni). Używając go chronimy życie milionów drzew i zdrowie środowiska naturalnego. Podczas kompostowania bioprodukty z pulpy trzcinowej rozpadają się na dwutlenek węgla, wodę, związki nieorganiczne i biomasę. Proces ten nie zostawia widocznych zanieczyszczeń i co najważniejsze toksycznych pozostałości. Jest procesem naturalnym, w którym bioodpady zamieniają się w kompost (gęstą naturalną ściółkę), wzbogacającą glebę przez co idealną do uprawy i nawożenia roślin. Pulpa trzcinowa pozwala kształtować estetyczne i bezpieczne dla użytkowników oraz środowiska bionaczynia. Są one wodo i tłuszczo odporne, dość sztywne i wytrzymałe, bardzo lekkie i estetyczne. Im więcej użyto do ich produkcji pulpy tym naczynie będzie masywniejsze i trwalsze ale i droższe. Przyjemnie się z nich konsumuje. Wysoki walor dekoracyjny czyni je dodatkowo atrakcyjnymi dla konsumentów. Możesz mrozić w zamrażarce, możesz podgrzewać swoje ulubione potrawy w mikrofalówce, odgrzewać i piec w piekarniku. Wytrzymują  temperaturę około 200°C. Bionaczynia z pulpy trzciny cukrowej przechowuj w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. W sklepie BIODEGRADOWALNI.pl znajdziesz szeroki asortyment tych produktów: biomiski, biotalerze, biokubki, bioboxy, biopojemniki...